Certyfikat BRC Food — co trzeba o nim wiedzieć?

Wraz z postępującą globalizacją pojawiła się potrzeba wprowadzenia powszechnej standaryzacji. Unifikacja norm pozwala na owocne nawiązywanie współpracy firmom z różnych zakątków świata. Dzięki temu klient wie, że gotowy produkt spełni jego oczekiwania, a z drugiej strony, dostawca wie, czego oczekuje jego odbiorca. Wśród ważniejszych norm możemy wyróżnić te w zakresie bezpieczeństwa żywności. Jednym ze standardów bezpieczeństwa żywności jest standard BRC Food. Czego dotyczą wymagania standardu BRC? Kto może potrzebować certyfikatu BRC Food?

Kto opracował BRC Global Standard?

Wymagania dotyczące bezpieczeństwa żywności, zebrane w formie normy BRC Food Standard, opublikowało British Retail Consortium (Stowarzyszenie Brytyjskich Sprzedawców Detalicznych). Wymagania BRC dotyczą producentów produktów spożywczych. Po raz pierwszy BRC Standard ukazał się w roku 1998 roku i od tamtej pory jest sukcesywnie uaktualniany. Najnowszą wersję BRC Food wydano w 2018.

Co należy do zakresu standardu BRC?

Certyfikacja BRC System obejmuje najróżniejsze formy produkcji oraz przetwarzania żywności. BRC reguluje zasady zarządzania bezpieczeństwem żywności. Określa wszystkie procesy, od produkcji półproduktów i produktów gotowych po ich prawidłowe przechowywanie, transport, a także pakowanie i etykietowanie. BRC For Food to międzynarodowy standard bezpieczeństwa, uznawany przez detalistów, producentów żywności oraz firmy gastronomiczne na całym świecie.

Kto powinien uzyskać certyfikat BRC Food?

Wdrożenie standardu BRC Food to często wymóg dla firm zajmujących się produkcją żywności. Zwłaszcza gdy nie chcą ograniczać się tylko do rynku lokalnego. Często posiadanie certyfikacji bezpieczeństwa żywności zgodnej z normą BRC Standard jest wymagane przez dostawców, by móc w ogóle podjąć współpracę. Dotyczy to w szczególności rynku brytyjskiego i klientów anglojęzycznych, ale nie tylko. Jeśli firma planuje w przyszłości nawiązać współpracę z dużymi sieciami handlowymi jak Marks&Spencer czy Tesco, uzyskanie certyfikatu standardu BRC jest wymagane do nawiązania stosunków handlowych.

Wdrożenie standardu BRC — jakie korzyści ze sobą niesie?

Spełnienie wymagań bezpieczeństwa żywności zgodnie z normą BRC Global pomaga zbudować zaufanie do danej marki. Poza tym wpływa pozytywnie na jej odbiór przez potencjalnych partnerów handlowych. BRC Standard for Food Safety to międzynarodowy standard żywności. Z tego powodu otrzymanie przez firmę certyfikatu BRC pozwala jej rozszerzyć swoją działalność na pozostałe kraje. Nie musi ograniczać się jedynie do rynku lokalnego.

BRC Food wymaga przystosowania systemu zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności, by spełnić wymagania dotyczące bezpieczeństwa, co w efekcie prowadzi do skuteczniejszej kontroli bezpieczeństwa żywności. Skutkuje to obniżeniem kosztów, dzięki zminimalizowaniu odpadów, przeróbek gotowych wyrobów czy wycofywania produktów już wprowadzonych na rynek.

Możesz również polubić…